Ruim zeven miljoen Nederlanders zijn actief op Social Media. Maar wat gebeurt er met het online leven als een Twitteraar en Facebooker overlijdt? Als de inloggegevens niet bekend zijn is het voor nabestaanden veel werk of zelfs bijna onmogelijk om een account van de overledene te verwijderen of in te richten als een gedenkpagina.

Maar er is online meer tussen hemel en aarde. Denk aan foto’s, documenten of muziek in de cloud, e-mailaccounts, digitale abonnementen, een Paypal tegoed, een eigen website, bitcoins, online bankrekeningen en nog veel meer. En wat te denken van het wachtwoord van de computer, telefoon of tablet?

RijksBredius Notarissen biedt consumenten via haar nieuwe website www.online-executele.nl de mogelijkheid een online-executeur te benoemen. Je wijst iemand aan die je goed vertrouwt en die de taak krijgt om na je overlijden al je accounts die je online hebt, op te heffen of te beheren. Meer dan een social-media-executeur dus.

De online-executeur krijgt na het overlijden toegang tot een digitale kluis waarin jij tijdens leven alle gegevens hebt bijgehouden. Op die manier kan de online-executeur ervoor zorgen dat jouw online sporen worden uitgewist of bewerkt. En dit alles volgens de wensen die jij hebt vastgelegd.